איך גוגל משתמשת בתמונות כדי למפות את העולם

גוגל משפרת באופן קבוע את מוצרי המיפוי שלה והופכת אותם לאינפורמטיביים, יעילים ומדויקים יותר עם הזמן. כעת, ענקית הטכנולוגיה נותנת לנו להבין איך הדברים עובדים באמת.

בתחום המפות, לגוגל יש מספר מוצרים/שירותים. הידוע ביותר הוא – המפות. המפות של גוגל נחשבות למדויקות והאמינות ביותר וכוללות בתוכן מידע רב – שכבות של תצלומי לווין ושל פני השטח בתלת ממד, עומסי תנועה, תחבורה ציבורית, מידע על עסקים וכו׳.

בנוסף, יש את גוגל ארץ (Google Earth) שבעזרתו ניתן לשוטט ברחבי העולם ממבט על. בעזרת תמונות לווין באיכות גבוהה ומיפוי תלת ממדי, ניתן לחקור את הגלובוס ולהגיע מהים הנמוך ביותר עד להר הגבוה ביותר.

גוגל סטריט וויו (Google street view) הוא השירות המשלים לשני הקודמים. בעזרת פיתוח טכנולוגי של צילום 360 מעלות, אפשר לשוטט בכמעט כל רחוב, סמטה ושביל עפר בעולם מנקודת מבט של הולך רגל.

גוגל סטריט וויו
Google Street view

נכון, כדי להנגיש את כל המקומות האלה על המפה יש צורך ב-ה-מ-ו-ן תמונות. למען האמת – האורך של הנתיבים המצולמים על ידי street view הוא כ-16 מיליון קילומטר – מרחק שיכול להקיף את כדור הארץ יותר מ-400 פעמים! ואלו רק התמונות של הרחובות – תמונות הלווין, שמשמשות כשכבה נוספת על המפות וב Google Earth מכסות כ-60 מיליון קילומטרים רבועים ומצליחות להגיע ל 98% מהאיזורים המאוכלסים.

מאיפה מגיעות כל התמונות?

לאסוף כל כך הרבה תמונות זו לא משימה פשוטה. לכן בגוגל פיתחו טכנולוגיות שמיועדות בדיוק כדי להקל על ביצוע המשימה הזו.
הפיתוח המשמעותי ביותר הוא מצלמת ה-360. היא מורכבת מ-9 מצלמות שונות, עמידה לתנאי מזג אוויר קיצוניים, ומעבדת את כל 9 התמונות לכדי תמונה פנורמית אחת. המצלמה מורכבת על גבי רכב שנוסע ברחובות ומצלם תמונה כל מספר מטרים, ברכב יש מרכז עיבוד וחיישני לייזר שעוזרים למדידה ודיוק הנתונים.

מה קורה במקום שאין לאוטו אפשרות לעבור בו?
גוגל רוצה לצלם הכל – שבילים צרים, מסלולי טיולים, ואפילו את המדבר. לשם כך פיתחו תיק מיוחד ונייד שהמצלמה ומרכז העיבוד מותקנים עליו. ניתן לדוגמא, לשאת את התיק על הגב להליכה רגלית בסמטאות של עיר עתיקה והמצלמה תעזור למפות האיזור בתמונות. גם דבשת של גמל באה בחשבון.

מצלמת גוגל סטריט וויו על גמל
Street view trekker

אז מה עושים עם כל התמונות האלה, ואיך מחברים הכל ביחד?

הדבר המדהים באמת הוא יצירה של מודלים תלת ממדיים וצבירת מידע על פני השטח באמצעות שילוב מספר רב של מקורות כמו תצלומי אוויר, מפות, תמונות לווין ותמונות street view.

באמצעות טכניקה שנקראת פוטוגרמטריה, ממפים ומודדים את המרחב. מחברים תמונות מזוויות שונות יחד, מוציאים מהן נתונים ועל יד חישובים משחזרים את נקודת מבט הצופה ובונים מודלים תלת ממדיים.

הטכניקה עצמה לא חדשה, אך גוגל שכללה אותה כך שתצליח לעבד מיליוני תמונות ממקורות, זוויות, וצבעים שונים לכדי מפה תלת ממדית אחת וברמת דיוק גבוהה במיוחד.

מפות תלת ממדיות של גוגל
www.blog.google

מה בעתיד

גוגל שמה לה מטרה ענקית – למפות את העולם כולו. כחלק ממטרה זו הוקם פרוייקט ״Google street view" לפני כ- 12 שנים. ברחבי העולם עדיין קיימים מקומות בהם לרחובות שלמים אין כתובות, אך כעת, בזכות הפרויקט העצום הזה, למיליוני בתים ובניינים יש מספר וזהות. מאז ועד היום, בגוגל משכללים ומפתחים טכנולוגיות כדי לממש את מטרת העל הזאת.

תהליך המיפוי לא מסתיים אף פעם. בעתיד, נראה תצלומים ומודלים באיכות גבוהה הרבה יותר, גם מבחינת צבעים ורזולוציה וגם מבחינת דיוק הנתונים. איסוף התמונות הופך ונהיה יעיל יותר, כמו גם פרטיות המשתמשים. מידי יום משתמשים בכלים הללו מיליוני אנשים למטרות שונות, ונראה שבעתיד השימוש והתועלת ממוצרים אלה ילכו ויגברו ככל שהטכנולוגיה משתפרת.

השארת תגובה